17 Ocak 2018 Çarşamba

Evde Tereyağ Yapımı

Son bir kaç senedir doğallıktan yanayım. Sütüm, yoğurdum derken tereyağınıda kendim yapmaya başladım. Bugünde size tereyağ tarifi vereceğim. Tereyağını sütten ve yoğurttan yapanlar var. Benim vereceğim tarif süt kaymağından:)  Emin olun bu tereyağını yedikten sonra marketten aldıklarınız margarin gibi gelecek :)



Makineniz varsa tabiki bu işlem çok kolay olacak ama bizim makinemiz yok :) Bu nedenle kaslara kuvvet diyoruz:) Öncelikle haftalık 4 kg sütten çıkan kaymaklarımı buzlukta biriktiriyorum. Bir kasede çözünmeye bırakıyorum.


Aşağıdaki gibi kavanozlara paylaştırıyorum.


Başlıyoruz çalkalamaya :) Ve bu noktada bir erkek kuvvetinden faydalanmanızı öneririm.Biz dedemizden yardım aldık.


Yağlar toparlanmaya başlayıp çalkalarkenki ses değiştiği zaman (alt resimdeki kıvama geldiğinde) kavanozun içerisine, yarım su bardağı su ekliyoruz.


Yağ ve su birbirinden iyice ayrışıncaya kadar çalkalamaya devam:)


Katrışımı bir kaba alın ve kabın altına kaşık bıçak gibi bir destek koyarak kabınızın bir tarafını yükseltin.


 5 dk bekledikten sonra bir buz dolabı poşetine veya herhangi bir kaba koyarak şekillendirip donması için buz dolabında bekletin. Yaptığımız tereyağı, yaklaşık 3 hafta tazeliğini koruyor. Afiyet Olsun:)


0 yorum:

Yorum Gönder

Haftanın Sözü

“Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür… Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür… Duygularınıza dikkat edin; davranı...

 
Copyright 2009 HerbiRenk