16 Mart 2012 Cuma

Fasulye Kurusu Salatası



29 Ekim tatilinde gitmiş olduğumuz Safranbolu gezimizin dönüşünde Ihlara Vadisine de uğramıştık. Vadi girişindeki satıcılarda daha önce hiç görmediğim çeşitli bakliyatlar, yiyecekler ve meyveler vardı. Onlardan biri de Fasulye kurusuydu. Aslında bu yemek fasulyeler haşlanıp, soğan ve domatesle sotelendikten sonra üzerine yumurta kırılmak suretiyle yapılıyormuş. Hatta satıcı kadın ile aramızda ilginç bir sohbette geçti bunu anlatırken, size de anlatayım.

Satıcı bayanın değişik bir şivesi vardı ve ben söylediklerini pek anlayamıyordum. Tarifi doğru almak adına, sürekli, fasulye kurusunu kaynatacak mıyım, ne kadar kaynatacağım, soğan kavrulunca mı atacağım gibi sorular sordum. Kadın da benim yemek yapmayı bilmediğimi sandı sanırım, eline beline attı ve bağırarak "SEN MAKARNA YAPMAYI BİLİYOR MUSUN?" dedi. Ben de evet dedim işte makarna haşlar gibi haşlayacaksın dedi. Sonra anlatmaya başladı tekrardan:) Ben tabi ki içimden kıs kıs gülüyorum çünkü o sırada ben o fasulye kurusundan salata yapmaya  çoktan karar vermiştim:)

MALZEMELER:

-250 gr Fasulye kurusu,
- 3 yemek kaşığı zeytin yağı,
- 2 limon,
-2 damla sirke,
- tuz
-4 diş sarımsak(küçük boy)

YAPILIŞI:

Fasulye kuruları yıkandıktan sonra 30 dakika haşlanmaya bırakılır. (makarna yapar gibi) Soğuması beklenir. Servis edilmeden önce, zetinyağı, limon, sirke, sarımsak ve tuz ilave edilerek servis yapılır.

Bizim buralarda olmayan fasulye kurusunu, kurutmayı deneyeceğim. Umarım becerebilirim.

7 yorum:

Aslı dedi ki...

Çok ilginç canım, hiç bilmiyordum. Tadı nasıldı salata olarak yani?

HerbiRenk dedi ki...

bunu salata olarak yapan var mı bilmiyorum, tamamen benim beynimde çakan şimşeklerle oluştu bu salata, misafirime yapmıştım, herkes değişik ve güzel buldu:)

Dürr-i Yekta dedi ki...

ilk kez duydum fasulye salatasını, bugünde yemekte fsulye vardı bizim :P

huyumkurusun dedi ki...

Ben biliyorum hadi ya duymamışmıydınız yorumlarıda gördümde.:)Fasülye kurusundan güzel yemek olur yoğurtlada yeniyor yanında iyi gidiyor.Salatasıda yapılabiliyor.Ama pek yapmıyoruz.Daha çok yemeği yapılıyor.:)Ben Ankaralıyım annem Konyalı hangi yöreye ait bilmem ama yapılıyor evde.İç anadoluya özgü olabilir.:)Bak yarın sorayım okuldakilere bakalım biliyolarmı burada da bilmiyolardır bence.:)

okuyan dedi ki...

Kadıncağızı sinirlendirmişsin:))))))
İlk kez duydum ben de, denemek gerek. Teşekkürler:)

Amin dedi ki...

Ellerinize sagliq!!! Cox gozel gorunur!

HerbiRenk dedi ki...

Dürr-i Yekta---> çok severim fasulyeyi:)

huyumkurusun--->evet bu iç Anadolu taraflarında bilinen bir şey sanırım, bizim buralarda yok fasulye kurusu:) yemeğini yemek nasip olmadı, inşallah bir daha ki sefere:)

okuyan--->aslında sinirlendirmedim, kadın zaten kendi sinirli bir tipti, annesini de ha bire paranın üstünü ver diye dürtüklüyordu:)

Amin--->teşekkür ederim:)

Yorum Gönder

Anladıklarımız Değişir mi?

Bir yazı yazsam... ya da daha basiti bir cümle... sonra zaman geçse... dönsem bir daha okusam... aynı mı olur anladığım? Onca zaman,...

 
Copyright 2009 HerbiRenk