Ana içeriğe atla

Evde Ekşimek Yapımı


Bu hafta sonu kuzenimin nişanı nedeniyle halamdaydım. Halam, o hengame içerisinde sütü kaynatamadığı için sütü bozulmuş. Halam da bozulan sütü dökmek yerine, ekşimek yapıp değerlendirdi. Ben kapalı süt kullanıyorum ama bu fikri bilmeyenler için paylaşmak istedim.


Yapılışı: Bozulan süt kaynatılır. Arzuya göre içerisine yoğurt eklenir. Dibe çöken karışım, soğuduktan sonra, ince bir tülbente konularak süzülmesi beklenir ve ekşimek kullanıma hazır hale gelir. Loru, ister tatlı yapın, ister börek içi, isterseniz de kahvaltılarda bir peynir çeşidi olarak kullanabilirsiniz. Süzülen suyundan börek de yapılıyormuş, onuda öğrenip yazarım sizlere.

Afiyet Olsun.

Yorumlar

  1. Bayılırım böreğine,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. ben bilmiyordum çook teşekkürler:)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Erguvan Vakti---> kıvırma diye bir börek var ben de onun içinde çok seviyorum:)

    okuyan---> o zaman sevindim:))sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. Ekşimik biliyorum ama nasıl yapıldıgını bilmiyordum :) özellikle evde, denemek lazım..böregini yedim, güzel oluyor..

    YanıtlaSil
  5. Çok lezzetli oluyor her ne kadar bozulmuş sütten de yapılsa, elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. Aslı---> :)) eğer süt bozulursa bence de denemek lazım:)) afiyet olsun:)

    kuccukkurba--->:))süt bozulunca peynir çeşidi oluyor işte:)))

    YanıtlaSil
  7. ben de ismi "ekşimik" diye biliyorum. hem birilerini de ben kutlayayım ya. nişan varmış, tamamına erer umarım:) oh be kutlana kutlana göl olacaktım:))

    (two)

    YanıtlaSil
  8. two of us---> bunun bir çok ismi var, ekşimek, ekşimik, çökelek, lor başka bir şey daha duymuştum ama unuttum onu:)

    kuzenler için; Allah tamamını erdirsin çok mutlu olsunlar:)) senin için; kutlama ağacı gibi olmuşsun birde böyle nişan falan olsa bir düşün sen halini eheueh:))

    YanıtlaSil
  9. ya aslında her yazının bir kutlanma konseptine dönüşmesi çok istediğim bir şey değil. kocaman bir yazı heba oluyor, kutlamaya odaklanılmasından. tahmin edersin bu hissi.
    :)

    YanıtlaSil
  10. Amin--->:)) bozulan süt değerlenmiş oldu

    YanıtlaSil
  11. two--->evet anlayabiliyorum:)) ve de çok haklısın:s ama herkes sevinmiş gördüğün üzere:))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şeker Portakalı (MİM)

Şeker Portakalı, işte beni çocukluğumda en çok etkileyen kitap. Jose Mauro De Vasconcelos'un yazmış olduğu, Şeker Portakalı. Tam iki kez okudum bu kitabı ve ikisinde de kitap bitinceye kadar ağladım. O kadar üzülmüştüm ki kitap kahramanı küçük Zeze'ye, günlerce aklımdan çıkmadı.
Zeze maddi durumu iyi olmayan bir ailenin çocuğuydu. İstediği çoğu şeye sahip olamayan bu çocuk, aynı zamanda çok da yaramazdı. (Özellikle Noel de sahip olamadığı hediye kısmında resmen hıçkıra hıçkıra ağlamıştım, dün gibi hatırlıyorum.) Zehir gibi akıllı olan bu çocuk, sürekli Edmundo dayısıyla görüşür ve ondan bir şeyler öğrenirdi. Ailesi, geç de olsa ondaki bu öğrenme isteğini fark etti ve okula yazdırdı. Okulda hiç yaramazlık yapmıyordu ve öğretmeninin en çok sevdiği öğrenci olmayı başarmıştı. 
Zeze ve ailesi taşınmak zorunda kaldılar.  Zeze'ye dayısından ve mahallesinden ayrılmak çok ama çok zor gelmişdi.  Zeze, taşındıkları küçük evin arkasındaki, dikensiz şeker portakalı fidanı kendine arkadaş…

KUŞLARIN GİZLİ KATİLİ:SAKIZ

Bir kaç gündür facebookta dolaşan bu habere, çok üzüldüm paylaşayım istedim. Atmayalım artık sakızlarımızı başı boş sokağa, hatta hiç bişeyi atmayalım, çöp tenekesi koymuşlar her köşe başına değil mi?

KUŞ ÖLÜMLERİ'nin en büyük sebeplerinden birisinin çiğnendikten sonra sokağa atılan SAKIZLAR olduğunu biliyormuydunuz..? Çünkü kuşlar bu sakızları ekmek parçası zannederek yemeye kalkışıyor,ancak ağızlarına yapışan ve gagalarını bir daha açmalarına imkan vermeyen sakızlar yüzünden açlık ve susuzluktan ölüyorlarmış..