8 Eylül 2011 Perşembe

Kışa Hazırlık: Şeftali Reçeli


Bugün size annemin meşhur şeftali reçelinin tarifini vereceğim.

Şeftali Seçimi: Pazarda şeftali tezgahlarının arkalarına bakılır, güzel ama bir yeri azıcık ezilmiş şeftaliler bulunur. Şeftaliler için fiyat biçilir, üzerine pazarlık yapılır ve uygun bir fiyata şeftaliler satın alınır.  Unutmayın şeftaliniz ne kadar güzel olursa, reçelinizin aroması o kadar lezzetli olur. Bizim aldığımız şeftaliler gerçekten çok güzeldi, tam yemelik:)

Hazırlık ve Yapım Aşaması:

Malzemeler:
-Her 5 Şeftaliye, 4 su bardağı şeker (bardak 200ml), 1/4 limon

Yapımı: Şeftaliler güzelce yıkanır. Ezik, çürük kısımları ayrılır. Kabukları soyulur. Derin bir tencerenin içine yarım ay şeklinde doğranır. Üzerine şeker eklenir. 15 dk bekledikten sonra kısık ateşte pişirilmeye başlanır. kırk beş dakika sonra Şeftalinin taneleri başka bir kaba alınarak (taneler dağılmasın diye), Limon sıkılır ve pişirme işlemine devam edilir. Şerbet kıvamına gelince taneler reçelin içerisine tekrar atılır ve 5 dk daha kaynatılır. Bir tabağa biraz reçel konarak soğumaya bırakılır, eğer kıvamı reçel kıvamına gelmişse ocaktan alınır. Gelmemişse bir 5 dakika daha pişirilir.

Kavanozlara Koyma: Önce taneleri kavanozlara paylaştırılır ki eşit tane düşsün her kavanoza:) Daha sonra kalan suyu üzerlerine ilave edilir.


Şeftali Marmelatı: Dilerseniz reçellerinizi bir kısmını blendırdan geçirerek marmelata dönüştürebilirsiniz:)

Afiyet Olsun:)

20 yorum:

Gul/İnn dedi ki...

nefis gözüküyorlar bir kavanoz alsam :)

HerbiRenk dedi ki...

Gul/İnn---> anneme gitsen emin ol ki verir bir kavanoz da sana:)

Aslı dedi ki...

Ya bana :) Reçel delisiyim, kahvaltıda mutlaka olmalı hatta gün içinde de yerim. Bu tarifi hemen yazmalıyım. Annenin ellerine saglık ve afiyet olsun :)

temerrüt dedi ki...

şeftali reçeli,mis gibi kokar,beni benden aldın herbirenk::)

cecil dedi ki...

hep bal dan yana şeker tercihimi kullansamda şimdi istedim ama ya :)

HerbiRenk dedi ki...

Aslı---> walla bence verir:) Annemin reçelleri meşhurdur:) Annemin eline sağlık:)) ama benim de elim deydi o yüzden başka bir lezzetli oldu:p

HerbiRenk dedi ki...

temerrüt--->miss gibi oldular gerçekten:)) kokusu tadı:)) anne eli gibi yok zaten:)

HerbiRenk dedi ki...

cecil---! balı ben de severim, ama reçelin yeri de ayrı:))

Aslı dedi ki...

Eger kabul edersen bende bir mimin var :)

NESLiNAME dedi ki...

Seftali receline bayilirim eline saglik. Ama daha önce hic yapmadim... Bir gün bende yapacam ama :)

kuccukkurba dedi ki...

reçel pek sevmem ama burdan bakınca harika görünüyor, ellerine sağlık :))

Dürr-i Yekta dedi ki...

marmelat her zaman tercihimdir, reçeli hiç sevmem.. şeftali marmelatı olacaktı yada kaysı of :D

Lô - Lâ dedi ki...

aaaahhh
annenin ellerine saglik sanada afiyet olsun bella :)

HerbiRenk dedi ki...

Aslı---> cevapladım bile:)

HerbiRenk dedi ki...

NESLiNAME---> bende tesadüf eseri o gün annemde olmasaydım ben de hiç yapmamış olacaktım, o kadar zor değilmiş:)

HerbiRenk dedi ki...

kuccukkurba---> anne eli deyince başka oluyor...

HerbiRenk dedi ki...

Dürr-i Yekta---> aynı modelin kayısı da var ama onu ben kaçırdım, annem yapmış bize getirdi sağ olsun, reçeli blendırdan geçirince marmelat oluyor:)

HerbiRenk dedi ki...

Lô - Lâ---> sağolasın lolipoppp şekerim, annemin eli ooyy oyy:)

Semi`nin Mutlu Elleri dedi ki...

Geçenlerde yaptım ama marmelat olanından. Taneli olanını hiç denemedim, taneleri çıkarıp tekrar koymak iyi bir fikir. Çocuklar genelde krep ya da waffel ile yediği için marmelat olarak tercih ediyor. İçine çubuk tarçın koyup pişirdim, harika tadı oluyor:)Ellerinize sağlık..

HerbiRenk dedi ki...

Semi`nin Mutlu Elleri---> benim reçeller annelerden geliyor, daha hiç tek başıma reçel yapmadım. Annem reçeli taneli yapar hep, öyle sever, bende verdiği kavanozların bazılarını blendırdan geçirip marmelat yapıyorum:) böylelikle hem reçelim oluyor hem de marmelatım:))

Yorum Gönder

Anladıklarımız Değişir mi?

Bir yazı yazsam... ya da daha basiti bir cümle... sonra zaman geçse... dönsem bir daha okusam... aynı mı olur anladığım? Onca zaman,...

 
Copyright 2009 HerbiRenk