Ana içeriğe atla

Haşhaşlı Tatlı


Değişik lezzetler arayanlar için, muhteşem bir tatlı. Tarifini Annemden aldığım bu tatlıyı, geçen gün misafirlerime yaptım, çok beğenildi. Hamurunun görüntüsü, kiviyi andıran bu tatlıyı siz de denemelisiniz. Hem farklı, hem de çok hafif.

Malzemeler:
-4 yumurta,
-1 su bardağı şeker,
-1 su bardağı irmik,
-1 su bardağı un (1 çorba kaşığı fazla),
-1 su bardağı süt,
-1 su bardağı sıvı yağ (1 parmak az),
-1 su bardağı tane haşhaş,
-1 paket vanilya,
-1 paket kabartma tozu,
-1 adet kremşanti,
-3 adet kivi,

Şerbet Malzemeleri:
3 su bardağı şeker,
3 su bardağı su,

Yapılışı:
Yumurtalar ve şeker derin bir kapta, beyazlayıcaya kadar mikser ile çırpılır. Daha sonra irmik, un, süt, sıvı yağ, vanilya, kabartma tozu  eklenir ve iyice karışana kadar çırpılmaya devam edilir. En son haşhaş da karışıma eklenerek tekrar karıştırılır. Karışım kare borcama alınarak önceden ısıtılmış 170 derecelik fırına verilir. Üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. (Kek pişmeden fırını açmayınız, kekin sönmemesi için)

Keki fırına verince şerbet malzemeleri bir tencere içerisinde pişirilir. Kek ve şerbet ikisi de ılık olacak şekilde, şerbet keke yavaş yavaş yedirilir. Kremşanti üzerinde tarif edildiği gibi hazırlanır ve kek soğuyunca üzerine sürülür. Üzeri kivi ile süslenir.

Benim kivim olmadığı için ben üzerini tarçın ile süsledim. Gayet güzel oldu tercih size kalmış. 
Afiyet olsun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde Ekşimek Yapımı

Bu hafta sonu kuzenimin nişanı nedeniyle halamdaydım. Halam, o hengame içerisinde sütü kaynatamadığı için sütü bozulmuş. Halam da bozulan sütü dökmek yerine, ekşimek yapıp değerlendirdi. Ben kapalı süt kullanıyorum ama bu fikri bilmeyenler için paylaşmak istedim.

Yapılışı: Bozulan süt kaynatılır. Arzuya göre içerisine yoğurt eklenir. Dibe çöken karışım, soğuduktan sonra, ince bir tülbente konularak süzülmesi beklenir ve ekşimek kullanıma hazır hale gelir. Loru, ister tatlı yapın, ister börek içi, isterseniz de kahvaltılarda bir peynir çeşidi olarak kullanabilirsiniz. Süzülen suyundan börek de yapılıyormuş, onuda öğrenip yazarım sizlere.
Afiyet Olsun.

Şeker Portakalı (MİM)

Şeker Portakalı, işte beni çocukluğumda en çok etkileyen kitap. Jose Mauro De Vasconcelos'un yazmış olduğu, Şeker Portakalı. Tam iki kez okudum bu kitabı ve ikisinde de kitap bitinceye kadar ağladım. O kadar üzülmüştüm ki kitap kahramanı küçük Zeze'ye, günlerce aklımdan çıkmadı.
Zeze maddi durumu iyi olmayan bir ailenin çocuğuydu. İstediği çoğu şeye sahip olamayan bu çocuk, aynı zamanda çok da yaramazdı. (Özellikle Noel de sahip olamadığı hediye kısmında resmen hıçkıra hıçkıra ağlamıştım, dün gibi hatırlıyorum.) Zehir gibi akıllı olan bu çocuk, sürekli Edmundo dayısıyla görüşür ve ondan bir şeyler öğrenirdi. Ailesi, geç de olsa ondaki bu öğrenme isteğini fark etti ve okula yazdırdı. Okulda hiç yaramazlık yapmıyordu ve öğretmeninin en çok sevdiği öğrenci olmayı başarmıştı. 
Zeze ve ailesi taşınmak zorunda kaldılar.  Zeze'ye dayısından ve mahallesinden ayrılmak çok ama çok zor gelmişdi.  Zeze, taşındıkları küçük evin arkasındaki, dikensiz şeker portakalı fidanı kendine arkadaş…

KUŞLARIN GİZLİ KATİLİ:SAKIZ

Bir kaç gündür facebookta dolaşan bu habere, çok üzüldüm paylaşayım istedim. Atmayalım artık sakızlarımızı başı boş sokağa, hatta hiç bişeyi atmayalım, çöp tenekesi koymuşlar her köşe başına değil mi?

KUŞ ÖLÜMLERİ'nin en büyük sebeplerinden birisinin çiğnendikten sonra sokağa atılan SAKIZLAR olduğunu biliyormuydunuz..? Çünkü kuşlar bu sakızları ekmek parçası zannederek yemeye kalkışıyor,ancak ağızlarına yapışan ve gagalarını bir daha açmalarına imkan vermeyen sakızlar yüzünden açlık ve susuzluktan ölüyorlarmış..